Palvelut
Jäsenalennukset
Näytä jäsenkorttisi liikkeessä jo ennen ostoksen maksua!
Keski-Suomen Martat ry
www.martat.fi/keski-suomi, www.martat.fi
on sopinut jäsenalennuksista seuraaviin liikkeisiin:
Neuloosi Oy -Lankamyymälä -5%
Väinönkatu 32, 40100 Jyväskylä
puh. 040 5866443
Kukkakauppa ja Hautaustoimisto
Marjatta Ryynänen -10 %
Puistokatu 19, 40100 Jyväskylä
puh. 014 614 561
Keski-Suomen Keittiö ja Sähkö Ky -10 %
Sammonkatu 3, 40100 Jyväskylä
puh. 050 5353114
Kytölän Kello ja Kulta Oy -20%
Torikeskus, 40100 Jyväskylä
puh. 014 618 958
Väinönkadun Liivi- ja sukkapiste -10% normaalihintaisista tuotteista
Väinönkatu 32, 40100 Jyväskylä
p. 014 610 688
info@liivijasukka.fi
www.liivijasukka.fi
Scandic Aulanko, Scandic Eden Nokia, Scandic Laajavuori
scandichotels.fi/aulanko
scandichotels.fi/eden
scandichotels.fi/laajavuori, puh. 040 1539933, laajavuori.kylpylä@scandichotels.com
--------------------------------
Astiat
VUOKRATTAVAT ASTIAT JA LIINAT
SAMPPANJALASIT yht. 86 kpl
vuokra 0,50 € / kappale
Rikkimennyt tai kolhiintunut lasi 2 € /kpl
TARJOTIN 1 kpl, terästä, kiiltävä, pyöreä. Vuokra 2 € / martat kerta/ muut 4 €
VALKOISIA PITKIÄ JUHLAPÖYTÄLIINOJA yht. 3 kpl. Vuokra 5 €/ kpl.
Liinat on palautettava pestyinä ja mankeloituina. Likaisista liinoista tulee vuokraajalle pesulamaksu + matkakulut pesulaan.
Vuokravaraus: Irmeli Edelmann, puh. 0400 697670, s-posti irmeli.edelmann@gmail.com
--------------------------------
Kahvitus
Martat hoitaa kahvituksia 14 €/tunti. Kysy Sirpa Vihavaiselta, puh. 040 7758610
--------------------------------
Reseptit
SINIHOME-PÄÄRYNÄPIIRAS / ohje Leena Sahlman
Pohja: 150 gr voita
3 dl jauhoja
1 rkl sokeria
2 rkl kylmää vettä.
Nypi voi, sokeria ja jauhot keskenään. Lisää vesi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä kylmässä puolisen tuntia. Tee sillä välin täyte.
Täyte:
3-4 kypsää päärynää
1 dl rusinoita
100 gr Roquefort-sinihomejuustoa / Aura-juustokin käy
2 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
Kuori päärynät ja paloittele. Lisää rusinat. Sekoita keskenään kerma, munat ja sokeri. Lisää piirakan päälle ja murustele lopuksi sinihomejuusto pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 30 min.
Tarjoillessa valutetaan piirakalle juoksevaa hunajaa raitoina.
Viinisuositus: Gancia Asti Dolce, Italia
RAPARPERIMEHUJUOMA ohjeesta valmistuu n. 1 litra juomaa
5 dl raparperia, pieninä paloina
8 dl vettä
1 kanelitanko
1 dl sokeria (fariinisokeria)
3 rkl sitruunanmehua
Laita kattilaan raparperin palat, vesi ja kanelitanko. Anna kiehua hiljalleen n. 10 min. Jäähdytä juoma haaleaksi. Siivilöi seos huolellisesti, mielellään sideharson läpi. Lisää kirkkaaseen juomaan sokeri sekä sitruunanmehu sekä sekoita. Pullota ja anna seistä yön yli ennen tarjoilua. Valmiiseen juomaan laitetaan 1/2 dl mintunlehtiä sekä jäitä ennen tarjoilua.
VOHVELITAIKINA ohjeesta tulee 8 kpl vohveleita
3 kpl kananmunia
1/2 l maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
100 g voita sulana tai juoksevaa rasvaa
Vatkaa kananmunat vaahdoksi. Lisää maito ja vehnäjauhot, johon on sekoitettu mausteet. Lopuksi lisätään jäähtynyt voi. Anna taikinan turvota vähintään 1/2 tuntia.
Paista vohvelit kuumassa vohveliraudassa kauniin ruskeiksi ja rapeiksi. Tarjoa marjahillon ja kermavaahdon kera.
MUFFINIPANNUKAKKU
1/2 l maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
n. 1 tl suolaa
Paistetaan muffinipellilä.
Vatkaa jauhot maidon joukkoon ja lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita taikina ja anna sen seistä 1/2 tuntia. Pannukakun pintaan paistuu hyytelömäinen kerros jos lisäät pienen määrän soodaa taikinaan ennen paistamista. Voitele vuoan syvennykset ja jaa taikina kuppien puoliväliin. Paista uunissa 225 lämpöasteessa, kunnes pannarit kohoavat ja paistuvat kauniin ruskeiksi. Tarjoa pannukakkuja kaksi pääleikkäin ja laita ensimmäisen pannukakun "kuppiin" hilloa tai marjakastiketta.
MAA-ARTISOKKAKEITTO
800 g maa-artisokkaa (kuorittuna ja lohkottuna)
300 g (2-3) jauhoista perunaa, esim.Rosamunda, van Gogh
2 kpl kasvisliemikuutioita
2 valkosipulin kynttä
Laita kattilaan ja vettä niin, että kasvikset peittyvät. Keitä kypsäksi.
Soseuta ja mausta valkopippurilla, tinjamilla sekä lisää 2 dl kermaa.
BATAATTI-PORKKANASOSEKEITTO
1 sipuli (150 g)
1 bataatti (500 g)
3 porkkanaa (300 g) tai jauhoista perunaa
1 valkosipunkynsi
8 dl vettä
1 ½ kasvisliemikuutiota
Keitä kasvikset kypsäksi ja soseuta.
Mausta: ½ tl suolaa
½ pakettia Koskenlaskija juustoa
1 dl kevytmaitoa tai kuohukermaa, saosta vehnäjauholla jotka lisäät maitoon.
LIPSTIKKAKEITTO
3 isoa sipulia
öljyä kuullottamiseen (esim. oliivi)
5 dl silputtuja lipstikan lehtiä
1-1,5 l vettä
2 laakerinlehteä
2 dl ruokakermaa
150 g Aurajuustoa
suolaa tarvittaessa
Silppua sipulit hienoksi ja kuullota niitä oliiviöljyssä. Lisää silputut lipstikan lehdet (voit jäättä hieman koristeeksi keiton pinnalle).
Lisää vesi ja mausteet ja keitä keittoa tunti hiljaisella lämmöllä.
Lisää kerma ja Aurajuustomurut ja tarkista maku.